Het aantal verzuimmeldingen en de gemiddelde verzuimduur zijn in 2014 iets toegenomen in vergelijking met 2013. Arbodienstverlener ArboNed heeft dit onlangs onderzocht.
Arbodienstverlener ArboNed heeft in de afgelopen periode een onderzoek uitgevoerd bij zo’n één miljoen werknemers in Nederland. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de gemiddelde verzuimduur en het aantal verzuimmeldingen is toegenomen in 2014 ten opzichte van 2013. In 2013 was het gemiddelde verzuimpercentage 3,8% met een gemiddelde verzuimduur van 24 dagen. In 2014 is dit gestegen naar 3,9% met een gemiddelde verzuimduur van 29 dagen.
Stijging ziekteverzuim meerdere oorzaken
ArboNed geeft voor het stijgende ziekteverzuim twee belangrijke verklaringen: de toenemende werkdruk en de aantrekkende economie. Vooral als we kijken naar de toenemende werkdruk ligt hier een taak voor werkgevers. Veel werkgevers hebben er immers voor gekozen om regels omtrent zorgverlof in te dammen, of dit verstandig is valt nog te bezien. Steeds meer werknemers worden immers geconfronteerd met mantelzorgtaken wanneer zij zorgen voor een (langdurig) ziek familielid. Indien een werknemer gecombineerde taken uitvoert en een toenemende werkdruk ervaart is het meestal al te laat en meldt een medewerker zich vaak voor langere tijd ziek. Iets dat niet nodig is. Werkgevers doen er dan ook goed aan om regels omtrent zorgverlof hierop af te stemmen.
Ook de aantrekkende economie speelt een belangrijke rol in de toename van het ziekteverzuim. Het aanbod van werk neemt immers toe waarmee de afhankelijk van een baan afneemt, medewerkers kunnen dus gemakkelijker switchen van werk. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich gemakkelijker ziekmelden aldus het onderzoek van ArboNed.
Wilt u meer informatie over maatregelen die u kunt nemen ter voorkoming van (langdurige) ziekte? Neem dan contact op met Rick Brink van Dion Salarisbureau of mail naar info@dionsalarisbureau.nl
Bron: HR Rendement
Geef een reactie