Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe Wet Werk en Zekerheid in werking. In deze wet is onder andere opgenomen dat de vanaf 1 juli 2015 de zogenaamde ontslagroute gaat veranderen. Waar u als werkgever het ontslag aanvraagt, hangt straks af van de aanleiding voor het ontslag.
Is sprake van ontslag bij langdurige arbeidsongeschiktheid of betreft het een ontslag als gevolg van een reorganisatie, dan moet u dit aanvragen bij UWV. In andere gevallen dient u zich te wenden tot de kantonrechter. Het gaat dan doorgaans om ‘in de persoon gelegen’ ontslaggronden. Op basis van het huidige BW kunt u dan denken aan:
- frequent ziekteverzuim
- disfunctioneren
- verwijtbaar handelen of nalaten
- werkweigering vanwege gewetensbezwaren
- verstoorde arbeidsrelatie
Daarnaast gaat u naar de kantonrechter als u een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder tussentijdse opzegmogelijkheid wilt beƫindigen. Dit is ook het geval als er sprake is van bedrijfseconomische oorzaken.
Tot slot kunt u na een door UWV geweigerde ontslagvergunning het ‘hogerop zoeken’ bij de kantonrechter.
Dossieropbouw
Met de introductie van de transitievergoeding verdwijnt de kantonrechtersformule. Hiermee had de rechter de mogelijkheid eventuele verwijtbaarheid van werkgever of werknemer in de correctiefactor tot uitdrukking te brengen. en alsnog ontslag toe te kennen. Ontslag zal dus waarschijnlijk minder snel toegekend worden, waardoor het voor de werkgever nog belangrijker wordt dat verwijtbaarheid bij de werknemer ligt. Een goede dossieropbouw is daarbij essentieel en dus zeker een aandachtspunt in de personeelsadministratie.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Marcel Spijkers van Dion Salarisbureau of mail naar salarisbureau@dion.nl.
Bron: HR Praktijk
Geef een reactie