Vanaf 1 juli 2015 zijn er diverse (onderdelen van) wetten van kracht geworden, waaronder WWZ, WAS en Wet modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden. Hieronder een overzicht van de regels die in werking zijn getreden.
WWZ; Wet werk en zekerheid
Ketenbepaling; Een medewerker heeft recht op een vast contract na drie tijdelijke contracten of een dienstverband van twee jaar. Daarnaast moet er tussen een onderbreking van een keten minimaal zes maanden zitten voor de keten onderbroken wordt.
Ontslag; De reden van ontslag bepaalt de ontslagroute. Naar het UWV gaat u als het gaat om bedrijfseconomische redenen of langdurig arbeidsongeschiktheid. Bij andere redenen voor ontslag kunt u terecht bij de kantonrechter. Ontslag met wederzijds goedvinden is ook nog steeds mogelijk.
Transitievergoeding; Aan elke medewerker die onvrijwillig uit dienst gaat na een dienstverband van minimaal twee jaar moet u een transitievergoeding betalen. Wel geldt hierbij een overgangsrecht. Het overgangsrecht bepaalt of u contractonderbrekingen uit het verleden wel of niet mee moet laten tellen in de berekening van de transitievergoeding.
WW; Voor het berekenen van de WW-uitkering zijn er aangescherpte regels gekomen. Daarnaast wordt na zes maanden in de WW alle arbeid als passende arbeid beschouwd.
Naast dat er op 1 juli 2015 maatregelen zijn getroffen, zijn er op 1 januari 2015 ook al maatregelen van kracht gegaan. Hiervoor kunt u het artikel “Denk aan de nieuwe regels voor flexkrachten”.
Wet aanpak schijnconstructies
Ketenaansprakelijkheid; Uw organisatie kan door de Belastingdienst aansprakelijk worden gesteld voor een correcte loonbetaling aan uitzendkrachten en (onder) aannemers op basis van de nieuwe ketenaansprakelijkheid.
Boete Inspectie SZW; Houdt u zich niet aan regels van de nieuwe WAS, dan kunt u als organisatie een boete ontvangen van de Inspectie SZW. Daarnaast krijgt de Inspectie SZW de mogelijkheid gegevens openbaar te maken als u zich als organisatie niet aan de wet houdt.
Naast bovenstaande regels, welke dus per 1 juli 2015 van kracht zijn geworden, zullen meer maatregelen worden genomen per 1 januari 2016.
Wet modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden
Kort- en langdurend zorgverlof; Per 1 juli is de mogelijkheid voor het opnemen van kort en langdurend zorgverlof uitgebreid. Een werknemer kan nu ook voor een broer, zus, grootouder, kleinkind, huisgenoot of ander persoon in zijn sociale omgeving verlof aanvragen. Dit was alleen mogelijk voor ouder, partner of (pleeg)kind. Ook is langdurend zorgverlof te gebruiken voor noodzakelijke zorg en hulpbehoevendheid. Er hoeft geen sprake meer te zin van een levensbedreigende ziekte.
Per 1 januari 2015 ging er ook al een aantal regelingen in. Deze regelingen kunt u lezen in het bericht “Tweede kamer stemt in met nieuwe verlofregels” Daarnaast zal de laatste wijziging in gaan op 1 april 2016, dit is de regeling voor meerlingenverlof.
Wilt u meer informatie over de wijzigingen per 1 juli 2015 neem dan contact op met met Mariska Jonkers van Dion Salarisbureau of mail naar info@dionsalarisbureau.nl
Bron: HR Rendement
Geef een reactie