Voor 19 december 2016 zal er meer duidelijkheid komen voor de voortgang van de Wet DBA (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties). De Tweede Kamer heeft zeven moties aangenomen over deze wet.
Ook al is de Wet DBA en daarmee ook de modelovereenkomst op 1 mei 2016 ingevoerd, er heerst nog steeds grote onzekerheid over de arbeidsrelaties die opdrachtgevers en opdrachtnemers met elkaar aangaan. Door de onzekerheid heeft de Tweede Kamer tijdens het debat van de modelovereenkomsten, welke opgesteld zijn door de Belastingdienst moties ingediend, hiervan zijn er zeven goed gekeurd.
De volgende zaken zijn in de moties aangekaart:
- De regering moet uiterlijk 19 december 2016 de eindrapportage van de Commissie beoordeling modelovereenkomsten toesturen. In de eindrapportage zal ook het besluit van de voortgang van de Wet DBA moeten worden besloten.
- De doorlooptijd van negen weken voor de beoordeling van de modelovereenkomsten moet worden verkort. De beoordeling wordt gedaan door de Belastingdienst.
- Daarnaast zal de Belastingdienst de volledige ruimte moeten benutten, welke de wet biedt en daarop de toetsing moeten aanpassen.
- Er zal voor sectoren waarin nog onzekerheid bestaat over de vrijwaring van naheffingen terwijl er wel volgens een goedgekeurde modelovereenkomst gewerkt wordt, zekerheid komen.
- Er moet heroverweging plaatsvinden door de Belastingdienst over de goedgekeurde modelovereenkomst voor zelfstandige pakketbezorgers.
- De handhaving van de Wet DBA moet stapsgewijs starten. Hierbij krijgen de medisch specialisten en de pakketbezorgingssector voorrang.
- Er moet een plan van aanpak worden opgesteld over de knelpunten die naar voren komen bij het klachtenmeldpunt van de Belastingdienst.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Leon ter Voorde van Dion Salarisbureau of mail naar mailto:info@dionsalarisbureau.nl
Bron: Rendement.nl
Geef een reactie