Een werknemer heeft in Nederland recht op vakantiebijslag, vaak ook vakantiegeld genoemd. Jaarlijks is dit minimaal 8% van het bruto jaarsalaris. De werkgever is dan ook verplicht dit aan de werknemer uit te betalen.
Er zijn verschillende zaken waarbij rekening gehouden moet worden bij de uitkering en hoogte van het vakantiegeld.
Hoogte vakantiegeld
Vakantiegeld wordt berekent over het loon dat een werknemer in het afgelopen jaar heeft verdient, de periode is dus de afgelopen 12 maanden wat niet gelijk hoeft te zijn aan een kalenderjaar. Veel werkgevers keren het vakantiegeld uit in de maand mei, in dat geval loopt de opbouw van het vakantiegeld van juni t/m mei van elk jaar.
Let op! Voor de hoogte van de berekening van het vakantiegeld worden winstuitkering en eindejaaruitkering niet meegeteld. Vanaf 1 januari 2018 tellen betalingen voor meerwerk of overwerk wel mee voor de berekening van het vakantiegeld, tenzij hiervan in de cao is afgeweken.
Over het deel van het loon, driemaal hoger dan het minimumloon hoeft geen vakantiegeld uitgekeerd te worden. Dit dient wel schriftelijk te worden afgesproken tussen werkgever en werknemer.
Vakantiegeld bij ziekte
Mocht een werknemer arbeidsongeschikt zijn, dan heeft hij wel recht op vakantiegeld. Een werknemer moet dus minimaal 8% van het jaarsalaris ontvangen aan vakantiegeld. Mocht een werknemer minder loon krijgen door de arbeidsongeschiktheid, dan zal hierover het vakantiegeld worden opgebouwd.
Belasting over het vakantiegeld
Vakantiegeld wordt belast tegen het hoge belastingtarief, het komt bovenop het jaarsalaris. Naast het te betalen belastingtarief kunnen er ook heffingskortingen gelden over het vakantiegeld. Dit zijn bedragen waarover geen belasting betaald hoeft te worden. Wel kan het zo zijn dat door deze kortingen er minder vakantiegeld wordt uitgekeerd in het nadeel van de werknemer.
Ouderschapsverlof en vakantiegeld
Het vakantiegeld wordt alleen berekent over de uren die worden uitbetaald door de werkgever. Ouderschapsverlof is een vorm van onbetaald verlof voor een bepaalde periode. Mocht een werknemer dan ook ouderschapsverlof opnemen, dan zal over deze uren geen vakantiegeld worden betaald. Betaalt een werkgever echter mee aan het ouderschapsverlof, dan wordt er ook over dit gedeelte wel vakantiegeld opgebouwd.
Een uitkering en vakantiegeld
Mocht een werknemer een bepaalde uitkering ontvangen, dan heeft deze werknemer echter wel recht op vakantiegeld. Het percentage van vakantiegeld verschilt echter per soort uitkering.
Vakantiegeld bij nul-uren contract
Een nul-uren contract komt overeen met een standaard bepaalde tijd arbeidsovereenkomst met betrekking tot het vakantiegeld. Bij een nul-uren contract wordt er ook minimaal 8% vakantiegeld opgebouwd van het brutoloon. Omdat het aantal gewerkte uren nogal per maand kunnen verschillen, kan er door de werkgever voor worden gekozen om het vakantiegeld maandelijks uit te betalen bij het loon. Dit mag, echter moet dit wel apart op de loonstrook worden vermeld.
Vakantiegeld en afwijkingen CAO
In een cao kunnen andere afspraken zijn gemaakt over het vakantiegeld dan de wettelijke regeling. Het minimum van vakantiegeld van 8% staat echter wel vast en daarvan kan niet worden afgeweken. Maar een cao kan wel afwijken over bijvoorbeeld de opbouwperiode en de maand waarin het vakantiegeld wordt uitbetaald.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp neem dan contact op met Mariska Jonkers of mail naar info@dionsalarisbureau.nl.
Bron: Alles over HR
Geef een reactie