Door wijzigingen in de Wet Minimumloon (WML) bent u als werkgever vanaf 1 januari 2018 ook vakantietoeslag verschuldigd over overwerk.
De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) regelt dat werknemers voor de gewerkte uren ten minste het minimumloon moeten ontvangen, maar ook dat iedere werknemer jaarlijks recht heeft op 8% vakantiebijslag over het loon. De regeling met betrekking tot de vakantiebijslag is ook van toepassing op medewerkers die meer verdienen dan het minimumloon, tot het loon dat driemaal het minimumloon overschrijdt.
Tot 1 januari 2018 viel overwerk niet onder de WML. De werknemer die voor zijn standaard arbeidsuur het minimumloon verdiende kon niet met een beroep op de WML uitbetaling van overwerk eisen. Vanaf 1 januari 2018 is dit anders en valt overwerk onder de WML.
In artikel 6 van de WML staat opgesomd wat niet onder het loon voor de WML valt. Dat zijn onder andere winstuitkeringen en bijzondere uitkeringen. Over deze loonbestanddelen hoeft volgens deze wet geen vakantiebijslag te worden betaald. Hier stond tot 1 januari 2018 overwerk ook bij. Vanaf 1 januari 2018 verdwijnt overwerk uit artikel 6. Hierdoor moet er ook over overwerk vakantiebijslag betaald worden. Hier kan in de cao van afgeweken worden. Dit houdt in dat als bij cao de grondslag voor de vakantiebijslag is bepaald, en overwerk daar niet bij in zit, vakantiebijslag niet berekend hoeft te worden over overwerk. Een voorwaarde hierbij is wel dat in de referteperiode – meestal 1 juni t/m 31 mei – over het loon inclusief het overwerk ten minste 108% van het minimumloon wordt betaald.
Bestaande cao-afspraken waarin overwerk geen deel uit maakt van de grondslag voor de berekening van vakantiebijslag zijn rechtsgeldig.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp neem dan contact op met Annette Terwel of mail naar info@dionsalarisbureau.nl.
Bron: AWVN
Dag,
Kunt u mij helpen aan de andere wijzigingen op de WML die sinds de invoering van de wet Minimumloon in 1969 zijn bepaald? Het gaat mij specifiek om de wetswijziging waarin is bepaald, dat bij stukloon altijd tenminste WML berekend moet worden (ook als het in opdracht buiten zicht van de werkgever wordt uitgevoerd, zoals thuiswerk en post thuis sorteren en bezorgen. Ik kan deze wetswijziging niet zelf terugvinden, omdat deze (zonder wijzigingsdatum) is opgenomen in de nieuwe wetstekst.