In de vakantiewetgeving die vanaf 1 januari 2012 van kracht is, bouwen arbeidsongeschikte en gezonde werknemers evenveel vakantiedagen op. Voor 1 januari 2012 was dat anders. Arbeidsongeschikte werknemers bouwden toen alleen vakantiedagen op over het laatste halfjaar waarin zij ziek waren. Dit is in strijd met de Europese Arbeidstijdenrichtlijn die stelt dat alle werknemers recht hebben op minimaal vier keer de overeengekomen arbeidsduur per week aan betaalde vakantie.
In 2012 oordeelde de kantonrechter al dat de Nederlandse staat de Europese richtlijn al in 2006 had moeten verwerken in de wet. Werknemers die in de periode van 2006 -2012 na een langdurige ziekteperiode zijn ontslagen en vakantiedagen zijn misgelopen, zouden uitbetaling hiervan alsnog kunnen opeisen bij de Nederlandse staat.
De Nederlandse Staat was het niet eens met deze uitspraak en ging in hoger beroep. In de afgelopen periode werd duidelijk dat na het gerechtshof nu ook de Hoge Raad de uitspraak van de kantonrechter volgt en het standpunt overeind blijft. Naar aanleiding van deze uitspraak hebben ongeveer 1.300 mensen een schadeclaim ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In de aankomende periode laat het ministerie weten hoe deze claims worden afgehandeld.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Rick Brink van Dion Salarisbureau of mail naar info@dionsalarisbureau.nl
Bron: Salarisrendement
Geef een reactie