Organisaties die regelmatig zelfstandigen inhuren kennen de problematiek: hoe zorg je dat de zelfstandige gedurende de werkzaamheden of na afloop wordt aangemerkt als werknemer? In dat geval is namelijk ook sprake van loonheffingen die via naheffing bij de opdrachtnemer op het bordje terechtkomen.
Sinds 2001 bestaat hiervoor de Verklaring ArbeidsRelatie (VAR). Hierin wordt vooraf vastgelegd dat er geen sprake is van werknemerschap. Wordt later anders geconstateerd, dan ligt het risico op naheffing in principe bij de opdrachtnemer.
Vorig jaar informeerden wij u al over het voornemen van het kabinet om deze VAR af te schaffen en te vervangen door een stelsel van modelcontracten. Op 27 oktober 2015 buigt de Eerste Kamer zich over dit voorstel, waarvan de ingangsdatum op 1 januari 2016 ligt.
Dat betekent dan dat u als opdrachtgever vanaf volgend jaar een contract moet opstellen met uw opdrachtnemer en dat contract ter goedkeuring moet voorleggen aan de Belastingdienst. Voordeel is dat u vooraf uitsluitsel krijgt over of in een specifieke opdracht sprake is van werknemerschap. Is dit laatste niet het geval, dan hoeft u geen loonheffingen in te houden en af te dragen.
Als echter niet volgens dit contract gewerkt wordt, dan kan alsnog geconstateerd worden dat er sprake is van werknemerschap en kan de Belastingdienst een naheffingsaanslag of correctieverplichting aan u als opdrachtgever opleggen. Het risico verschuift dus van opdrachtnemer naar opdrachtgever. Het wordt daarom ook steeds belangrijker gedurende een opdracht goed te controleren of er niet wordt afgeweken van het (goedgekeurde) contract en waar nodig bij te sturen. Registratie van dit controleproces zal daarbij natuurlijk onontbeerlijk zijn voor latere eventuele bewijsvoering.
Overigens zal de Belastingdienst ook diverse modelcontracten op haar website plaatsen, waar u gebruik van kunt maken.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact op met Leon ter Voorde van Dion Salarisbureau.
Bron: Rendement
Geef een reactie