Als u het dienstverband met een medewerker beëindigt en dat dienstverband duurde minimaal twee jaar, dan heeft de medewerker recht op een transitievergoeding. Deze regeling bestaat sinds 1 juli 2015 en zondert in principe geen situaties uit. Het lijkt er op dat er toch een uitzondering in aantocht is: als de medewerker ziek uit dienst gaat, wordt u als werkgever mogelijk gecompenseerd.
Minister Koolmees (SZW) heeft een ontwerpregeling naar de Kamer gestuurd met daarin een compensatieregeling voor de transitievergoeding. Op basis van deze regeling kunnen werkgevers bij UWV compensatie aanvragen voor transitievergoeding die zij hebben uitbetaald aan medewerkers die vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid zijn ontslagen.
Op dit moment wordt voor medewerkers die twee jaar ziek zijn geweest en vervolgens geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn verklaard, het dienstverband vaak niet beëindigd. Dit wordt dan omgezet in een soort slapend dienstverband, zodat geen loonbetaling hoeft plaats te vinden. Voordeel is dat er geen sprake is van ontslag en dat er dus ook geen transitievergoeding uitbetaald hoeft te worden.
Volgens het voorstel krijgen werkgevers vanaf 1 april 2020 de mogelijkheid in dergelijke gevallen een compensatie aan te vragen bij UWV. Hiermee komt de Minister tegemoet aan een vraag die al vanaf de introductie van de Wet Werk en Zekerheid actueel is.
Oude gevallen
De compensatieaanvraag moet wel binnen zes maanden na de uitbetaling van de transitievergoeding worden ingediend. Daarnaast is in het voorstel opgenomen dat werkgevers ook voor al uitgekeerde transitievergoedingen in de periode tot 1 april 2020 alsnog een compensatie kunnen aanvragen. Die aanvragen moeten dan uiterlijk 30 september 2020 ingediend worden.
Met deze regeling komt waarschijnlijk een einde aan de huidige ongewenste situatie waarin medewerkers om kostentechnische redenen ‘slapend’ in dienst worden gehouden.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met Eric IJzebrink van Dion Salarisbureau of mail naar info@dionsalarisbureau.nl.
Bron: Rijksoverheid
Geef een reactie