Onlangs heeft minister Asscher de derde voortgangsbrief over de Wet werk en Zekerheid (WWZ) gepresenteerd. In deze brief staat dat het inrichten van de compensatieregeling een grote impact heeft op de (digitale) processen van het UWV en dat daarom de regeling pas per 1 januari 2019 kan worden ingevoerd. Aanvankelijk was dit gepland voor 1 januari 2018. Dit betekent dat werkgevers die vanaf 1 juli 2015 een transitievergoeding hebben moeten betalen na ontslag vanwege langdurige ziekte hiervoor zullen worden gecompenseerd, maar nu dus nog een extra jaar moeten wachten voordat deze compensatie daadwerkelijk wordt uitbetaald. Het plan om de regeling met terugwerkende kracht in werking te laten treden wijzigt niet.
Vanaf 2019 een hogere Awf-premie
De compensatie die werkgevers krijgen voor transitievergoedingen die zijn betaald aan werknemers die zijn ontslagen na langdurige ziekte wordt gefinancierd vanuit het Algemeen werkloosheidsfonds (AWF). De Awf-premie die werkgevers moeten betalen, zal daarom vanaf 2019 stijgen.
Signalen aangaande de Wet werk en zekerheid bemoedigend
Minister Asscher gaat in de brief verder in op de voortgang van de WWZ. Hij geeft aan dat er positieve ontwikkelingen zijn aangaande de WWZ die aansluiten bij de doelstellingen zoals die bij de introductie van de wet gepresenteerd zijn. Zo stijgt (in absolute aantallen) het aantal vaste contracten, daalt het aantal transitievergoedingen dat is uitgekeerd en kunnen werkgevers sneller dor ontslagprocedures heen doordat de proceduretijd bij het UWV is verkort.
Tot zover een update van de Wet werk en Zekerheid. Wilt u meer informatie over dit onderwerp, neem dan contact op met Rick Brink van Dion Salarisbureau of mail naar info@dionsalarisbureau.nl.
Geef een reactie