In 2013 hebben wij u geïnformeerd over de calamiteitenregeling die per 2014 ingevoerd zou gaan worden. Intussen zijn we drie jaar verder maar is de regeling nog steeds niet van kracht. De bedoeling was om de regeling per 1 oktober van dit jaar in te voeren, maar deze datum is niet gehaald. Een nieuwe ingangsdatum is nog niet vastgesteld.
De calamiteitenregeling is bedoeld om de huidige regels omtrent loondoorbetaling bij onwerkbare weersomstandigheden en andere niet-economische calamiteiten te vervangen. In juni zijn door minister Asscher een aantal maatregelen bekendgemaakt die de bezwaren vanuit de Tweede kamer uit de wereld moeten helpen. Deze maatregelen zijn:
- De eigenrisicoperiode voor werkgevers is vastgesteld op twee weken. Gedurende deze periode zijn werkgevers verplicht het loon door te betalen.
- Maatwerk in CAO’s omtrent de eigenrisicoperiode wordt mogelijk. Er kan zowel een langere als kortere duur worden afgesproken.
- Werkgevers kunnen al een uitkering aanvragen voor werknemers als op een bepaalde dag door onwerkbaar weer 10% van de arbeidscapaciteit niet benut kan worden.
De reden dat de calamiteitenregeling opnieuw wordt uitgesteld is dat het UWV de uitvoeringstoets die nodig is om te bepalen of de regeling ingevoerd kan worden en te handhaven is, nog niet heeft afgerond.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp dan kunt u contact opnemen met Marcel Spijkers van Dion Salarisbureau of mail naar info@dionsalarisbureau.nl
Geef een reactie