Op 11 april hebben het kabinet en de sociale partners een sociaal akkoord gesloten. Dit is een akkoord waarin de belangrijkste plannen uit het regeerakkoord zijn besproken en op diverse punten zijn aangepast.
Hieronder vindt u de belangrijkste maatregelen uit het sociaal akkoord.
- Ontslagrecht; Het ontslagrecht zal worden hervormd, dit gaat in per 1 januari 2016. De eerdere afspraken omtrent de invoering per 1 juli 2014, zijn van de baan. Wel blijft de preventieve toets gehandhaafd. De twee routes voor ontslag zal ook blijven bestaan, waarbij de reden van ontslag straks de route bepaalt. Zo kan een werkgever bij het UWV terecht voor ontslag wegens langdurige ziekte of bedrijfseconomische redenen en de werkgever kan bij de kantonrechter terecht bij ontslag wegens verstoorde arbeidsverhoudingen.
- Transitievergoeding; Is een werknemer langer dan twee jaar in dienst, dan heeft hij bij ontslag recht op een transitievergoeding van maximaal € 75.000 of een jaarsalaris als dit hoger is. De hoogte van de transitievergoeding bedraagt voor de eerste tien gewerkte jaren een derde van het maandsalaris per gewerkt jaar. Na tien gewerkte jaren is dit een half maandsalaris per gewerkt jaar. Voor 50-plussers geldt tot 2020 een overgangsregeling.
- WW- uitkering; Er werd gesproken om de WW- uitkering te verlagen naar een maximale duur van 2 jaar. Dit is van de baan, de maximale duur van de WW-uitkering blijft drie jaar. De eerste twee jaar zal door de overheid gefinancierd worden. Voor het derde jaar zullen de sociale partners afspraken gaan maken in de CAO. Deze wijzigingen gaan in per 1 januari 2016.
- Quotum; Deze regeling word afgeschaft. Het in dienst nemen van arbeidsgehandicapten zal in de handen liggen van de werkgevers. Er zullen minimaal 100.000 arbeidsgehandicapten door werkgevers aan werk moeten worden geholpen. Mocht deze doelstelling niet worden behaald, kan de regeling van de quotum alsnog worden ingevoerd.
- Flexwerkers; Flexwerkers moeten beter worden beschermd. Zo kunnen de werknemers nog maar 3 tijdelijke contracten krijgen in een periode van twee jaar. Ook zullen de nulurencontracten in de zorg gaan verdwijnen.
- Pensioen; Het maximale opbouwpercentage voor het pensioen wordt met 0,4% verlaagd. Vanaf 1 januari 2015 zullen werknemers met een jaarinkomen hoger dan € 100.000 niet langer fiscaal vriendelijk voor hun pensioen kunnen sparen. De inkomenstoets voor de overbruggingsregeling AOW wordt verruimd van maximaal 150% naar 200% van het minimumloon.
Via deze link kunt u het gehele sociaal akkoord doorlezen.
Wilt u meer informatie over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met Leon ter Voorde van Dion Salarisbureau of mail naar salarisbureau@dion.nl
Bron:
http://www.rendement.nl/salaris/nieuws/id10114-sociaal-akkoord-bereikt-alles-op-een-rij.html
Geef een reactie